duminică, 4 martie 2018

Povestea continua cu Samburesti si Delaco

Proiectul Asociatiei Bloggerilor Olteni, Branzeturi cum se cuVin, se pare ca se bucura de succes de vreme ce sunt anumite crame care doresc sa revina in Craiova alaturi de ASBO si DictionarCulinar.ro, pentru a organiza inca o degustare.
Este si cazul celor de la Domeniile Samburesti care dupa un an de la prima degustare au dorit sa ne prezinte vinurile pe care le produc. Gazda buna ne-a fost si de aceasta data Casa Ghincea.
Cei doi sponsori ai evenimentului, Domeniile Samburesti si Delaco, ne-au propus cateva sortimente diferite de vin, respectiv branza, fata de degustarea anterioara despre care am scris aici.
De la Samburesti am degustat Sauvignon Blanc, Chardonnay, Roze, Merlot si Cabernet Sauvignon, iar Delaco ne-a propus cateva branzeturi numai din gama Delaco (cascaval Sofia) si Delaco D’Exceptie (Mozzarella, Havarti, Maasdam si Irish Cheddar).
Vinurile de la Samburesti sunt renumite inca din timpuri stravechi, fiind pomenite prima oara la 1597, in timpul domniei lui Mihai Viteazul. Perioada moderna a vinului de Samburesti a inceput in anul 1906, cand Vintila Bratianu a defisat toate podgoriile ce apartineau Bratienilor de la 1800, si le-a inlocuit numai cu soiuri nobile frantuzesti. Rezultatele nu au intarziat sa apara si in 1926, vinul de Samburesti a castigat Medalia de aur la Expozitia universala de la Paris. De atunci, zestrea de medalii a Domeniilor Samburesti s-a marit considerabil.
Somelierul Narcis Neagoe ne spunea ca vinul favorit al lui Stalin era Cabernetul de Samburesti.
Despre Delaco se stie ca este unul din cei mai mari jucatori de pe piata de branzeturi din Romania, parte integranta a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producatori de pe piata de lactate la nivel mondial.Produsele sub brandul Delaco sunt atent selectionate si produse dupa rigori stricte pentru a oferi cea mai inalta calitate.
Ceea ce este deosebit la degustarile din seria Branzeturi cum se cuVin este asocierea dintre vin si branza, la care de adauga "un ceva", care sa completeze perfect gusturile, aromele si sa echilibreze totul.
Responsabilul acestui "proces", Alin Santimbrean, ne-a facut urmatoarele propuneri:
1. Sauvignon Blanc cu Mozzarella si busuioc
2. Chardonnay cu Havarti si pere
3. Roze cu Cascaval Sofia si covrigei
4. Merlot cu Maasdam, mere si nuci
5. Cabernet Sauvignon cu Irish Cedar, otet balsamic si piper mozaic
Asocierea preferata a fost nr. 2, pentru care cel mai potrivit cuvant este echilibru.
Luate separat insa, cel mai mult mi-a placut Sauvignon-ul Blanc si branza Havarti.
Sauvignonul Blanc din 2016 de la Samburesti este un vin echilibrat, cu o aciditate "mediu plus", cu un continut mediu de zahar. Se simt foarte bine aromele florale, fructate de agrise verde. Si asa cum spun producatorii lui, "vinul acesta isi arata cele mai bune maniere la temperaturi scazute". 
Havarti am gustat pentru prima oara cu aceasta ocazie. M-a cucerit aceasta branza daneza fina, aromata si cremoasa. Si pentru ca are un continut scazut de sare, i-a mai adus niste puncte in plus.
Iata-i si pe cei care s-au bucurat de inca un eveniment marca Branzeturi cum se cuVin.
Foto Credit: Daniel Botea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu